Élektra-Oresztész

Élektra-Oresztész
a plakát

2011. december 26., hétfő

Szemelvények és képek A mi színházunk című könyvünkből (25.befejező rész)


VERSEK AZ ISTEN-KERESŐ EMBERRŐL



Elmondtam a Mária Rádióban 2006-ban

II. János Pál : Mosolyod
Szent Ferenc: Naphimnusz
Szent Ferenc imája
Adam de Saint-Victor: A kereszt dicsérete (Sík Sándor ford.)
Strassburgi Hugó: Szűz Mária dicsérete (Sík Sándor ford.)
Ölbey Irén: Szent Lászlóhoz
Himnusz Szent László királyról (12. század)
Tűz Tamás: Mária menybemenetele
Áprily Lajos: Útravaló
Dsida Jenő: Templomablak
Fáy Ferenc: Kánikula
József Attila: Nem emel föl
                      Bukj föl az árból
                      Négykézláb másztam
Pilinszky János: Panasz
Reményik Sándor: Kegyelem
                               Boldog testvérünk
                               Lefelé menet
                               Öröktűz
                               Szeretnék példát venni Róla

                                                                                 *

Valamennyi műsoromnak látványtervét Trifán László készítette, és ő javasolta azt is, hogy legalább hangfelvételt készítsünk. Az ő előrelátásának és lelkiismeretes munkájának köszönhetem, hogy e könyvhöz mellékelni tudjuk az egykori élő előadások felvételét. Ezeket szintén Trifán László készítette. Azoknak ajánljuk, akik a versmondás iránt behatóan érdeklődnek és ezért elviselik a háttérzajt. Az előadóesteken, noha szinte valamennyi vers szövegét tudom, mindig egy nyitott mappa volt előttem, elkerülendő a szövegtévesztésnél bekövetkező zavart.

                                                            Verset mondok

A Dsida műsoromnál is így volt ez, amikor már csak egyetlen, alig látó szemem maradt. A mappát ki sem nyitottam, fejből mondtam a kedvenc, számomra   nagyon is időszerűvé vált Dsida verssorokat:
Ó, titkok titka:
a földön itt lent
belülről nézzen
mindenki mindent,
szemet és szívet
és harcot és békét! -
Áldja meg az Úr,
áldja meg az Úr
a belülről látók
fényességét!


                                   Zárszó
                                               
A könyv végére érve joggal kérdezheti az olvasó, mi értelme volt megírni mindezt? Miért kellett az időnket, a pénzünket, az energiánkat arra áldozni, hogy a színházi kísérletünkről ilyen részletesen írjunk és azt átnyújtsuk a színjátszás iránt  érdeklődőknek? A válasz egyszerű. Színházszeretetünk nem egy múló fellobbanás volt és nem egy időleges hobby, hanem egy életre szóló elhivatottság, amit nem anyagiakért, politikai, társadalmi elismerésért végeztünk. Köszönhetően annak, hogy minket eltanácsoltak e pálya hivatásos művelésétől, profiként soha nem kellett kiábrándulnunk a színjátszásból,  úgy élt bennünk örökké, ahogy kamaszkori élményvilágunkban e művészet szolgálatát megálmodtuk. És mindig kedvünkre szolgálhattuk. Ez a szolgálat több volt, mint munka, több volt, mint intellektuális öröm és esztétikai gyönyörűség. Az életünket úgy töltötte ki, hogy a kenyérkereső tanári munka mellett, szellemileg a színház világában éltünk. A tanári munkánkba időnként bevittük a színházat, a színházi szemléletünket viszont áthatotta a tudományos ismeretek által megalapozott művészi megközelítés. Megtanultunk úgy gondolkodni a színházi előadásról, hogy szem előtt tartottuk a hatás művészetpszichológiai és szociológiai paradigmáit.
 E könyv egyben az elismerés jele a hajdan velünk játszó, alkotó-társaknak.  Kötelességünknek éreztük azt, hogy pontos és hiteles képet mutassunk fel egy korszakról, amiről — a nagyváradi műkedvelő színjátszás történetéről nemrég megjelent könyvben — azt írták, hogy az a nagyváradi magyar műkedvelő színjátszás hanyatló korszaka volt. Bizonyítsa ez a könyv és a benne idézett kiválóságai a hajdani médiának, hogy még azokban a nehéz időkben is lehetett Nagyváradon országosan elismert, díjazott és számon tartott magyar „kísérleti színházat” teremteni.

S. Németh Katalin és Schneider N. Antal

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése