Élektra-Oresztész

Élektra-Oresztész
a plakát

2011. május 29., vasárnap

Nekrológ


SIRATÓ BOKOR ANDRÁSÉRT

“Ahol a szabadság a rend
mindig érzem a végtelent”
József Attila

“Szabadok legyünk vagy boldogok kérdezted annyiszor magadat gyötörve.
TE a boldogság apró tükörcserepei helyett megsebzett lelkedet menekítetted a végleges és örök szabadságba, amelyre mindig úgy vágytál:
„Vald be végre  s foszd ki magad,
Hogy üres lehess és szabad”
TE tudtad: csak a magány ad teljes szabadságot; társaink ketrecbe zárnak, vagy mi magunk húzódunk el tőlük, szabad lelkünket menekítve a rácsok biztonsága mögé. ( a rácsok védik meg a biztonságot is?!)
Ezért botorkáltál közöttünk szálegyedül, kínok és gyönyörűségek között vergődve, mindenkinél magányosabban, mindenkinél sebzettebben.
TE  átélted hogyan válik az ember virágból tövissé, ha magára hagyják...
TE hitted, hogy az élet annyit ér, amennyit teremtő fájdalomban és kínzó gyönyörűségben élhetünk;  Isten arcát próbáltad helyreigazítani az emberben, hasztalan.(úgy látszik az embereket nem lehet meggyőzni arról, hogy emberek...)
A szolgálat áldozatát vállaltad, de a kiszolgáltatottságot nem bírtad elviselni.
TE sokáig éltél félelemben, amely véglegesen és végzetesen meggyötört; a teljes szeretetre vágytál, mert „ A szeretetben nincs félelem” , idézted sokszor a Szentírást és a szeretet utáni nagy-nagy sóvárgásodban zokogtad el:
„Jaj, szeressetek szilajon,
hessentsétek el nagy bajom!”
TE választottad a végső áldozatot is : világítani!
„Gyújtsd fel önmagadat,
Aki ég nem alszik” – mondtad és égtél el szükségszerűen pazarolva magadat.
Végül elindultál a nemlét szivárványösvényén és már onnan üzened: „A szürkén örvénylő, szutykos felhők után, az ég szikrázó kékje olyan csoda,  mely áhítatot térdepeltet és parancsol:
ÖRIZZ ENGEM!”

(Bokor András holnap lenne 60 éves. 1994. június 30.-án bekövetkezett halálára írt fenti nekrológot a lap, amelynek egykor főszerkesztője volt, nem közölte.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése